Waarom niezen we?

Waarom niezen we?

Niezen gaat met 150 kilometer per uur! Dat is nog harder dan auto’s mogen rijden op de snelweg in Nederland. Sommige mensen zeggen daarom: ‘Je doet je ogen dicht als je niest, omdat anders je ogen eruit ploppen.’ Maar dat is niet waar. Wil je wel weten waarom je je ogen dichtdoet tijdens het niezen? Kijk dan de video hieronder.

 

Eigenlijk nies je dus om je neus weer schoon te maken. Door te niezen maakt je neus zichzelf schoon van de stofjes waar je allergisch voor bent, zodat je er niet ziek van wordt.

Als je niest verdwijnen de bacteriën die in je neus zaten. Deze bacteriën zijn heel klein en kun je niet met het blote oog zien. Maar ze zijn er toch echt! Per keer dat je niest worden er HONDERD DUIZEND bacteriën je neus uit geblazen. Niet zo fris dus. Nu snap je waarom je altijd je hand voor je mond moet houden als je niest! Want als je dit niet doet, dan blijven de bacteriën rondhangen in de kamer waar je nieste, en kunnen andere mensen er ziek van worden.

Je kunt jezelf ook laten niezen. Nina, Jaap en Jelle daagde elkaar uit om te zien wie het eerst kon niezen. Benieuwd of het hen lukte?