Waarom is zwerfafval slecht voor het milieu?

Waarom is zwerfafval slecht voor het milieu?

In de derde uitzending van NOON zagen we dat de kinderen van basisschool Op Dreef een grote schoonmaakactie rondom hun school hielden. Want, zwerfafval is niet goed voor het milieu. Dat komt omdat de natuur het afval niet goed kan verteren. Veel plastic belandt bijvoorbeeld in de oceanen. Dat is niet alleen slecht voor de oceanen, maar ook voor de dieren. Zij eten het plastic namelijk op en veel dieren gaan daardoor dood.

Gevaarlijk voor mensen
Als plastic lang in de oceaan ligt, worden het hele kleine stukjes. Deze stukjes zijn bijna niet met het blote oog te zien maar zijn wel gevaarlijk. Ze kunnen namelijk in de lichamen van vissen terecht komen en mensen eten deze vissen weer. Dit betekent dat wij de plastic deeltjes uiteindelijk ook opeten en plastic is natuurlijk niet goed voor je gezondheid.

Al het plastic in de oceaan wordt ‘de plastic soep’ genoemd. In het filmpje hieronder wordt meer uitgelegd over de plastic soep.

De Nederlandse onderzoeker Boyan Slat is de bedenker van een machine die plastic deeltjes uit de oceaan kan halen. Het is een erg bijzondere machine want niemand anders op de wereld heeft dit ooit kunnen bedenken. Ook is hij nog maar 22 jaar oud en dat is voor een onderzoeker heel erg jong. Zijn plan gaat alleen enorm veel geld kosten en op dit moment is hij met zijn stichting ‘The Ocean Cleanup’ (de oceaan schoonmaak) bezig om zijn plan uit te voeren.

Soms belandt afval niet in de oceaan. Dan blijft het bijvoorbeeld in de bosjes liggen. Hieronder staat hoe lang het kan duren voordat de natuur het zwerfafval zelf verteert.