Kinderen roken e-sigaret

Kinderen roken e-sigaret

“Sigaretten zijn vies,” zeiden de meeste kinderen in onze uitzending over roken op het sportveld. Toch hebben onderzoekers ontdekt dat kinderen op de basisschool weleens sigaretten hebben gerookt.

Meer dan tweeduizend leerlingen uit groep 7 en groep 8 hebben een vragenlijst ingevuld. Daaruit blijkt dat drie procent van die leerlingen weleens heeft gerookt.

Uit het onderzoek blijkt wel dat leerlingen op de middelbare school minder drinken en roken dan vroeger. Toch is de e-sigaret (een elektronische sigaret, die ietsje minder schadelijk is) wél populairder geworden onder kinderen. De reclame van e-sigaretten is zelfs gericht op kinderen! Met kleurrijke en glitter-verpakkingen proberen ze je te verleiden.

Op de basisschool heeft één op de tien kinderen uit groep 7 en 8 meer ooit een e-sigaret in zijn mond gehad. Onderzoekers denken dat de e-sigaret een opstapje is naar ‘normale’ sigaretten. Kinderen die een e-sigaret hebben geprobeerd zouden een zes keer zo grote kans hebben om ook de gewone sigaret te gaan proberen.

Martin van Rijn, van het ministerie van Volksgezondheid, zegt daarom dat e-sigaretten goed in de gaten gehouden worden.