Een wel héél bijzonder dier: de luiaard

Een wel héél bijzonder dier: de luiaard

NOON ging in Suriname langs bij Monique Pool. Monique wordt ook wel de ‘luiaardvrouw’ genoemd, vanwege haar werk voor deze superlieve dieren. In totaal heeft de organisatie van Monique al meer dan 600 luiaards gered!

Luiaards raken hun leefgebied in Suriname kwijt omdat er in de jungle bomen worden gekapt. Het kan dan gebeuren dat een luiaard in de stad terechtkomt. In de stad worden ze soms door mensen geadopteerd als huisdier, terwijl luiaards daar niet geschikt voor zijn. Luiaards hebben hele lange nagels en sommige mensen knippen die af. Dat is niet de bedoeling, want dan kan een luiaard zijn vacht niet schoonmaken. Ook is het dan moeilijker voor een luiaard om datgene te doen wat hij het liefste doet: hangen.
Wanneer er in Suriname een luiaard in nood is, helpt Monique. Ze is net klaar met de bouw van een groot opvangcentrum aan de jungle. Hier kunnen de dieren opknappen in de natuur. In onze uitzending vertelde de Dierendokter al het een en ander over luiaards. Kijk dit filmpje om nog meer over deze schattige dieren te leren!

Door: Ruben Leter & Bregje Bouma