Tijdens Keti Koti wordt de vrijheid gevierd en het verleden herdacht

Tijdens Keti Koti wordt de vrijheid gevierd en het verleden herdacht

In Suriname wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. De slavernij is in 1863 officieel afgeschaft, maar nog steeds vieren de Surinamers de vrijheid, omdat het gaat over een belangrijk moment in de geschiedenis. Keti Koti betekent het ‘verbreken van de ketenen’. De slaven werden op die dag dus letterlijk vrijgemaakt.

In onze uitzending heb je misschien al meer gehoord over de slavernijgeschiedenis tussen Nederland en Suriname. De geschiedenis van deze twee landen is verbonden met elkaar. De Nederlanders hebben de slavernijhandel in Suriname opgezet en eeuwenlang waren Nederlanders vooral de baas over Surinaamse slaven.

Daarom is het ook belangrijk dat er in Nederland Keti Koti wordt gevierd, zodat we ook hier kunnen laten zien dat we blij zijn dat het voorbij is. Ook wordt er herdacht, om zo stil te staan bij wat er in het verleden is gebeurd. In de video hieronder zie je wat er te doen is tijdens het Amsterdamse Keti Koti festival.

 

Door: Ruben Leter