Geld, wat is dat eigenlijk?

Geld, wat is dat eigenlijk?

Zoals je weet in NOON in Suriname geweest. In Suriname kun je met Surinaamse Dollars betalen. In Nederland betaal je met euros. Je kunt je misschien geen wereld zonder geld voorstellen, maar vroeger betaalden mensen nog niet met geld. 

Wil je weten hoe de mensen dat vroeger deden en waar geld vandaan komt? Bekijk dan het volgende filmpje.

In het filmpje zag je dat geld een ruilmiddel is, maar geld is ook een spaarmiddel. Het is erg belangrijk om geld te sparen. Door de crisis in Suriname kunnen kinderen in Suriname veel dingen niet meer kopen. De kinderen in Suriname letten daarom erg goed op hun geld en ze proberen zo veel mogelijk te sparen. Wil jij ook voor iets sparen, maar vind je dat lastig? Dan lees je hier een paar tips!

1. Bedenk hoeveel je uit wil geven van je zakgeld en hoeveel je wilt sparen.
2. Maak een lijstje met dingen die je echt wilt hebben en welke dingen je eigenlijk niet nodig hebt.
3. Wil je al heel lang iets hebben? Plak dan een foto van dat voorwerp op je spaarpot. Zo zorg je er voor dat je jouw spaarpot niet steeds leeghaalt als je chips wilt kopen.
4. Vraag je ouders geld voor je apart te houden. Zo weet je zeker dat jij het geld niet op maakt.

 

Toch blijft het voor veel kinderen lastig om te sparen. Veel kinderen geven hun zakgeld helemaal uit aan snoep en spelletjes. Andere kinderen vinden het wel makkelijk om te sparen. Wat doe jij met je zakgeld?

Wat doe jij met jouw zakgeld?

 

De kinderen in Suriname proberen hun geld zoveel mogelijk te sparen vanwege de crisis. Wil je meer weten over de crisis in Suriname? Bekijk dan aflevering 9 van dit seizoen.