Een goede buur

Een goede buur

In het item over de moskee en de synagoge in Suriname kon je zien hoe de joden en islamieten in Paramaribo het goed met elkaar kunnen vinden. Dat is best opvallend, want op veel andere plaatsen in de wereld hebben de twee gemeenschappen ruzie met elkaar.

De islam is ontstaan uit het Jodendom. De twee geloven hebben veel met elkaar gemeen. Je zou dus verwachten dat ze het daarom goed met elkaar kunnen vinden. Maar dat is verre van waar. Ze vechten juist met elkaar, onder andere om wie de baas over het land Israël mag zijn.

Die ruzie is al heel erg lang geleden ontstaan. De 12-jarige Nasreddine uit de uitzending, vertelt uit hoe deze ruzie volgens hem ontstaan is. “Mijn vader heeft het me uitgelegd,” zegt hij. “Onze voorouders in Marokko, dat waren joden. Heel lang geleden had Abraham twee kinderen, zij hebben ruzie gekregen.” Die ruzie is uitgegroeid tot een ruzie tussen twee complete bevolkingsgroepen. En dat zorgt nog altijd voor veel botsingen in de wereld.

Het is jammer, vindt Nasreddine. “Alle mensen zouden gewoon in vrede met elkaar moeten kunnen samenleven.” In Suriname zijn ze het daar ook helemaal mee eens. De joden en moslims werken juist samen en proberen elkaar te helpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij feesten, als er parkeerplaatsen tekort komen. “Dan mogen onze buren van onze parkeerplaats gebruik maken,” legt Jules Donk, van de synagoge, uit. “En andersom wij ook.”

Een mooie vriendschap dus. En in Suriname zijn ze van plan om nog lang goede buren te blijven. Ze hopen dat er in de toekomst misschien zelfs een kerk of tempel in hun straat gebouwd kan worden. “Zo kunnen we laten zien dat we met álle geloven goed samen kunnen leven, zolang je maar vriendelijk bent voor elkaar,” vindt Abdul, van de moskee. “In Suriname is dat niet zo moeilijk, hier zijn we allemaal gelijk.”

Wil je meer weten over de synagoge en de moskee in Suriname? Kijk dan de uitzending terug!

Link uitzending.