Geld verdienen in plaats van leren

Als je een jaar of twaalf bent, ga je hier in Nederland naar de middelbare school. Ook in Suriname is dat zo. Toch zitten daar veel kinderen van zestien of zeventien jaar nog op de lagere school.

De kinderen die te lang op de lagere school zitten, komen uit arme gezinnen in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De gezinnen zijn zo arm, dat de kinderen soms dagenlang niets te eten hebben. Om toch wat geld voor hun gezin te verdienen, hebben ook de kinderen een baan. Hierdoor kunnen zij het onderwijs op hun school niet goed volgen.

Per schoolklas van 25 kinderen maken maar liefst twee kinderen de lagere school in Suriname niet af. De kinderen die zonder diploma van school gaan, worden ‘dropout’ genoemd. Als de kinderen de lagere school niet afmaken, krijgen zij niet de kans om een vak te leren.

Sinds 2007 helpt een kinderhuis in Paramaribo kinderen van zestien jaar of ouder die dreigen ‘dropout’ te worden. Het kinderhuis heeft een speciale werkplaats gebouwd, waar de kinderen een vak kunnen leren. Zo leren de meisjes bijvoorbeeld sieraden en kleren maken en leren de jongens hout te bewerken. Ook krijgen ze les in een moestuin en kunnen de kinderen op de werkplaats leren om ober te worden.

NOON nam een kijkje bij de werkplaats: