Maandag Mannendag: Dodelijkste dieren Top 5

Haaien, leeuwen, krokodillen en beren. Dit zijn dieren die je niet in het wild wilt tegenkomen. Er zijn geen dieren die mensen eten of expres aanvallen. Toch zijn er dieren die super dodelijk zijn. NOON zocht uit wat de vijf gevaarlijkste dieren op aarde zijn. 

 

5. Olifant

Olifanten zien er heel onschuldig uit, maar dat zijn ze niet altijd. Ze kunnen erg onvoorspelbaar zijn. Dan is het niet handig dat ze zo groot en zwaar zijn! Ze kunnen mensen vertrappen of steken met hun slagtanden. Toch vallen olifanten niet zomaar aan. Dit doe hij alleen als hij bang is of als je hem boos maakt. Olifanten komen alleen in Afrika en India in het wild voor.

olifant

 

4. Krokodil

Krokodillen komen uit de tijd dat er nog dinosauriërs op aarde rondliepen. Sommige krokodillen kunnen wel meer dan acht meter lang worden! Het reptiel heeft een grote kaak vol met tanden. Ze leven alleen in Afrika en Australië. Ze maken hun slachtoffers door plotseling uit het water te springen. Als ze een prooi grijpen, schudden ze die in hun bek heen en weer. Daarna slepen ze de prooi het water in om het te laten verdrinken.

krokodil

 

3. Katachtigen

Katachtigen zijn bijvoorbeeld leeuwen, tijgers, luipaarden en panters. Deze dieren zijn supersnel en heel behendig. Je komt ze tegen in Afrika, Noord-Amerika en India. De tijger is de gevaarlijkste. Tijgers vallen van achteren aan en vallen niet goed op door hun camouflage. Leeuwen rennen achter hun prooi aan. Het jachtluipaard is het snelste dier ter wereld. Katachtigen vallen ook dieren aan die veel groter dan hunzelf zijn! Zebra’s en giraffes zijn zo niet veilig.

lion

 

2. Gifslang

De meeste slangen zijn niet giftig. Er bestaan ongeveer 300 gifslangen in de wereld. Die komen voor in Afrika, Azië en Noord-Amerika. Slangen vallen alleen mensen aan als ze zich bedreigd worden. De meeste gifslangen bijten hun prooi en geven het gif met hun giftanden. Een cobra doet dit heel anders! Als die aanvalt komt hij omhoog en spuit hij zijn gif in de ogen van zijn prooi. Gelukkig bestaan er tegen de meeste slangenbeten medicijnen.

slang

 

1. Mug

Het zal je wel verbazen. Dat zo’n piepklein beestje het dodelijkste dier op aarde is! Schrik niet, de muggen die wij in Nederland hebben, zijn absoluut niet dodelijk. Ze geven alleen veel jeuk. Het gevaarlijke aan muggen is dat ze gevaarlijke ziektes meenemen. Deze verspreiden ze door mensen te prikken. De bekendste ziekte is malaria. Dit komt vooral voor in Afrika, Azië en Noord-Amerika. De simpelste oplossing tegen muggen is een klamboe.

mug

 

Filmpje! 

Gelukkig vallen dieren meestal alleen andere dieren aan. Soms ontstaan er zo mooie gevechten tussen jager en prooi. In Afrikaanse landen kunnen mensen op safari gaan om deze wilde beesten in het echt te bekijken. De toeristen in het volgende filmpje waren op safari en filmden dit bijzondere gevecht tussen krokodillen, leeuwen en buffels! Bekijk hier wie er wint…