Zo verwijder je een teek!

Vind je na het buitenspelen opeens een teek op je huid? Balen! Gelukkig weet je  zo hoe je dit beestje verwijdert.

Een teek lijkt op je huid heel klein. Je moet hem er wel snel uithalen. Dat kan met een pincet of tekenpen. In een filmpje hieronder legt tekenonderzoeker Fedor Gassner uit hoe je dat doet.

Als je een teek hebt verwijderd, moet je de plek waar hij zat nog een paar weken in de gaten houden. Komt er een dikke, rode kring omheen? Ga dan snel naar de dokter! Je kunt de ziekte van Lyme hebben. Als je daar niets aan doet, is dat heel erg gevaarlijk. De dokter geeft je antibiotica en dan is er niets aan de hand.

Teken zijn vooral actief op warme dagen. Ze kruipen ook naar warme plekken op je lijf, zoals je knieholte of oksel. Controleer die dus goed. Wist je dat een teek wel een jaar kan leven van een druppel bloed? Hij laat zich dus niet zomaar van jouw huid wegjagen.

Hier legt Fedor uit je een teek snel verwijderd.