De Chileense vogelspin

Je hebt ze al kunnen zien op NOON: de Chileense vogelspin. De spin komt oorspronkelijk uit Chili, een land in Zuid-Amerika. Het beestje kan bijten, maar de beet is niet gevaarlijk voor mensen.

De Chileense vogelspin is niet agressief. De spin is daarom ook geschikt als huisdier. Toch moet je wel uitkijken met de spin. Je moet hem niet boos maken. Hij vindt het niet fijn als je aan hem zit. Het is beter om de vogelspin over je hand te laten lopen. Dit kon je ook in aflevering 10 van NOON zien.

spindichtbij

Als je de spin toch kwaad hebt gemaakt of als hij niet op zijn gemak is, pas dan op! De vogelspin zal omhoog komen en zijn voorpootjes de lucht in steken. Hij maakt zich groot om zijn prooi af te schrikken. Doe snel een stap achteruit wanneer de spin dit doet. Doe je dit niet, dan zal de spin overgaan op plan B. Hij keert zich dan om, zodat hij met zijn kont naar zijn prooi staat. Op zijn rug groeien dunne stekelhaartjes. Als de spin in de aanval gaat, schiet hij deze haartjes van zijn achterlijf! Voor mensen voelt dit alsof je door de brandnetels hebt gelopen.

spin aanval

Chileense vogelspinnen kunnen hun prooi ook bijten. Ze hebben scherpe zwarte gifkaken. Een beet is voor mensen niet gevaarlijk. Wel vervelend. Het voelt als een wespensteek. Net als bij zo’n steek, moet je het ook bij deze spin uitzuigen.

Wist je dat:

– Vrouwtjes wel 20 jaar kunnen worden?

– Een vrouwtjesspin honderden kleine spinnetjes tegelijk kan krijgen? Je noemt deze: spiderlingen.

– Chileense vogelspinnen houden van een temperatuur tussen de 25 en 30 graden?

– De spinnen vooral insecten eten, maar soms ook een muisje of rat eten?

– Vogelspinnen bijna nooit vogels eten? Ze worden zo genoemd omdat ze vaak bij vogelnesten werden aangetroffen.

– Je elke woensdagmiddag en in het weekend in het Dierenpark Amersfoort vogelspinnen kunt vasthouden? Dit heet Koele Knuffels.