Zondag Bakdag: NOONtaart

Vandaag is de allerlaatste zondag bakdag van dit seizoen. Daarom hebben we vandaag iets heel speciaals maken: Een NOONtaart met eetbare bloemen! Bijzonder he?

 

 

 

 

 

 

In NOON aflevering 14 heeft de 10-jarige David uit Utrecht deze NOONtaart gemaakt. Kijk bij uitzending gemist om deze aflevering terug te kijken. Het maken van een NOONtaart is niet makkelijk maar we leggen het stap voor stap uit. Maar wat heb je allemaal nodig?

Voor de biscuittaart
– 5 eieren op kamertemperatuur
– 150 gram suiker
– 125 gram bloem (gezeefd)
– 25 gram maizena
– zakje vanillesuiker
– snufje zout
– 5 gram bakpoeder

Voor de suikersiroop
– 50 gram suiker
– 50 gram water

Voor de merengue botercrème
– 83 gram (gepasteuriseerd) eiwit
– 166 gram suiker
– 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
– Een pot aardbeienjam

Voor de letters:
– Fondant (dit kan je kopen in de supermarkt of in taartwinkels)
– Oranje kleurstof voor de O’s
– Zwarte kleurstof voor de N’s

Verder heb je nodig
– Vers fruit (bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bramen)
– Eetbare bloemen. LET OP!! Het is belangrijk dat je eetbare bloemen gebruikt die niet bespoten zijn. Dus niet die uit een tuincentrum of van de bloemenwinkel. Ga naar een biologische bloementuin of pluk uit je eigen tuin. Je kunt bv. viooltjes, madeliefjes, paardenbloemen, rozen en goudsbloemen gebruiken. Gebruik niet zomaar alle bloemen want sommige zijn giftig. Dus altijd opzoeken op internet of de bloemen eetbaar zijn!!
– pannen
– een ijzeren kom
– keukenmachine of mixer

Alles in huis? Mooi! Dan gaan we beginnen.

Allereerst print je het logo van NOON uit in kleur. Dan knip je de letterrs uit en meng je de fondant met een klein beetje kleurstof. Je moet oranje en zwarte fondant maken. Dan leg je de uitgeprinte letters op de fondant en snij je het uit met een mesje. Doe een stokje in de letters en laat ze 2 dagen staan.

Daarna moet je een biscuittaart maken. Het recept daarvoor kan je hier vinden. Je kan ook een cake gebruiken, of een cakebodem maken. De biscuittaart of taartbodem moet je horizontaal doorsnijden. Nu heb je twee stukken taart, de onderste kant en de bovenste kant.

Nu gaan we suikersiroop maken. Hiervoor meng je 50 gram suiker en 50 gram water. Doe dit in een pannetje. Dit moet je op het voor zetten tot het kookt en even goed doorkoken zodat het iets dikker wordt. Daarna moet je het laten afkoelen. Met een kwastje kan je dit mengsel op de onderste kant smeren.

Nu gaan we merengue botercreme maken. Doe water in een vrij grote pan waar een ijzeren kom in past. In de ijzeren kom doe je eiwit en suiker. Deze kom moet je in de pan doen die op het vuur staat met water. Dit heet ‘au bain marie’. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Let op dat het mengsel niet gaat stollen.

Laat het eiwitmengsel iets afkoelen en klop het dan op met een mixer of keukenmachine op een hoge stand. Als er witte pieken ontstaan is het goed (zie NOON aflevering 14).
Voeg de boter in kleine stukjes toe op een lage stand. Mix door tot het een zacht geheel is.

Nu doe je eerst lekker veel aardbeienjam op de taartbodem. Daarna een flinke laag merengue botercrème. Nu kan je hiertussen een paar lekkere vruchtjes doen, zoals aardbeien, bramen en frambozen. Daarna kan je de bovenkant van de taart er weer op doen.

Op de bovenkant van de taart doe je lekker veel merengue botercrème. Dit kan je netjes een beetje plat maken met een lepel. Daarna doe je de letters van fondant op de taart. Dan gaan we de taart versieren met fruit (aardbeien, bramen, besjes, frambozen) en met eetbare bloemen zoals de gele blaadjes van paardebloem en viooltjes. Nu is de taart klaar!

Kijk voor meer informatie op www.didicakes.nl of op www.facebook.com/didicakes1

Ook kun je bij DidiCakes workshops volgen of taarten en cupcakes met eetbare bloemen bestellen.