Wit paard, maar zwart geboren. Hoe kan dat?

In de eerste uitzending van NOON loopt Isa een dagje mee op De Paardenkamp in Soest. Paardenverzorgster Maaike vertelt over Bono, het oudste paard op de paardenkamp. Bono is een wit paard, maar hij is als zwart paard geboren… Hoe zit dat?

Bono

http://youtu.be/t81wN_C_qo0

Maaike legt in het item al uit dat een wit paard eigenlijk bijna altijd als zwart paard wordt geboren. In het filmpje zie je ook dat je dit kunt zien doordat Bono een witte en een zwarte hoef heeft. De zwarte hoef en de bles op zijn hoofd heeft hij nog van de tijd dat hij een zwart veulen was. Bono is een wit paard, maar omdat hij als zwart veulen is geboren mag hij eigenlijk geen ‘wit paard’ genoemd worden. Bono is namelijk een schimmel. Een schimmel is een paard dat een steeds wittere vacht krijgt als hij opgroeit. De vacht verandert dan misschien van kleur, maar de huid en de ogen van een schimmel blijven altijd zwart.
Hoe snel de vacht van een schimmel verkleurd verschilt per paard. De zwarte huid van deze paarden zorgt dat ze niet verbranden als ze in de zon staan.
Het wit worden (ook wel schimmelen genoemd) van een jong paard gaat zo: De vacht van een donker veulen verandert langzaam in een gevlekte vacht en wordt daarna helemaal wit, of wit met kleine zwarte of bruine plukjes haar daartussen.
In de tijd dat het zwarte veulen veranderd in een wit paard krijgt hij verschillende grappige namen:
· appelschimmel (sterk zwart wit gevlekt)
· blauwschimmel
· roodschimmel
· bruinschimmel (met oorspronkelijk bruine vacht die nog doorschemert)
· muskaatschimmel
· moorkop (met een zwart hoofd)

Schimmels hebben vaak nog wel sporen waaraan je kunt zien dat het paard niet wit is geboren. Je kunt dit bijvoorbeeld zien door zwarte plukjes in de manen, een zwarte bles op het hoofd of zoals bij Bono: een witte en een zwarte hoef.

De meeste witte paarden worden dus schimmels genoemd wat betekend dat ze niet wit zijn geboren. Paarden die ook wit waren bij de geboorte zijn heel zeldzaam. Maar gelukkig zijn die schimmels ook mooie paarden, toch?​