Hoe herken je een wolf

Een wolf zal je niet zo snel tegenkomen, ze zijn schuw en gaan mensen uit de weg. Als je er wel een ziet heb je dus eigenlijk heel veel geluk. Maar hoe weet je nou zeker dat je een wolf hebt gezien, en niet een hele grote hond? Lees verder om te weten te komen hoe je er eentje herkent!

De wolf zelf

Je hebt verschillende soorten wolven, maar de Europese wolf zijn vacht is beige tot rossig bruin. Zijn rug is grijs met een donkere vlek, dit wordt een ‘zadel’ genoemd omdat het daar een beetje op lijkt Zijn vacht is wit rondom de mond.

Verder heeft hij een;

  • Rechte rug
  • Dik behaarde, rechte staart. De staart van een hond heeft een beetje een bochtje.
  • Spitse oren.
Flickr-Dennis from Atlanta

Flickr-Dennis from Atlanta

 

Pootafdrukken

Als je pootafdrukken ziet, kan je checken of ze van een hond of een wolf zijn. Die van een wolf. De sporen van een wolf:

  • Lijken op die van een grote hond.
  • Ze zijn meer ovaal dan rond, zoals bij een hond.
  • Je ziet lange sporen in een rechte lijn.
  • De achterpoot valt bij het lopen vaak precies in het spoor van de voorpoot waardoor een dubbele rij nagels zichtbaar is in de afdruk.
2058338197_cb2a185df3

Flickr- Kristine Lewes

 

Wolvenkeutels:

In de poep van een wolf zitten veel kalk, haren en botresten van hun prooidieren. De keutels hebben een kleine draai aan het uiteinde. Omdat wolven ze gebruiken om hun territorium duidelijk te maken aan andere dieren, laten ze de keutels vaak achter midden op wegen of kruispunten, kleine heuveltjes en andere opvallende plekken.

Flickr-Martin LaBar

Flickr-Martin LaBar