Reptielen als huisdier

Niet zomaar een huisdier, geen hond of kat: maar een reptiel! Justin heeft meerdere reptielen thuis. Je kan niet zomaar een reptiel als huisdier nemen. Je moet er wel veel van afweten. En genoeg geld en ruimte hebben. 

Er zijn heel veel verschillende soorten reptielen. De bekendste zijn schildpadden, gekko’s en slangensoorten. Hieronder zie je de drie bekendste.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doosschildpadden

Doosschildpadden zijn moerasschildpadden die hun kop en pootjes in kunnen trekken. Ze kunnen binnen en buiten wonen. Het hangt af van hun omgeving hoe oud ze kunnen worden. Er zijn schildpaddensoorten bekend die meer dan honderd jaar oud worden.

Doosschildpadden mag je nooit op de kop draaien! Dan kunnen hun organen namelijk in de knoop raken. Schildpadden kunnen krabben en bijten. Hun verblijf moet iedere dag schoongemaakt worden. Alle etensresten en poep moet dan verwijderd worden. Ook moet je de schildpadden af en toe nat spuiten zodat de schildpad niet uitdroogt.

 

gouden gekko

Gekko’s 

Gouden Gekko’s zijn nachtdieren. Als ze in een rustige omgeving staan zijn ze op hun best. De dieren kunnen tegen glas aanlopen. Gouden gekko’s kunnen wel tien jaar oud worden.

Gekko’s houden er niet van om opgetild te worden, ze kunnen bijten. Ze houden niet van stress. En pak ze nooit bij hun staart op. Die kan er namelijk afvallen.

Net als bij de schildpadden moet het verblijf van de gekko’s ook iedere dag schoongemaakt worden.

 

boa constrictor

Slangen

Er zijn heel veel soorten slangen als huisdier. De wurgslang die het meest gehouden wordt is de Boa constrictor. Dit is geen knuffeldier, maar van alle slangen is dit wel een van de rustigste, en ze worden niet al te groot.

Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Als ze je handen aanzien voor voer kunnen ze je hand proberen af te knijpen. De bak van de boa moet vaak worden opgeruimd en verschoond.