Wat kan ik doen tegen plastic soep?

Doordat de plastic deeltjes zo klein zijn en de oceanen zo groot gaat het heel moeilijk worden om al het plastic uit de oceaan te halen. Wat we als mensen wel kunnen doen is zorgen dat er niet nóg meer plastic bij komt. Dat kan al door je eigen steentje bij te dragen.

Wat kan ik doen tegen plastic (soep)?

–          Voorkom het gebruik van plastic door zelf een thermosbeker of plasticvrije tas mee naar school te nemen of bij het boodschappen doen.

–          Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics. Dus als je op een feestje bent is het beter om uit een glas te drinken dan uit een plastic bekertje dat je na de party gelijk weer weggooit.

–          Koop groente en fruit los (dus niet voorverpakt) en stop ze in je eigen stoffen tas.

–          Probeer zo weinig mogelijk plastic te kopen. Als je het toch moet of wilt kopen probeer het dan later te hergebruiken.

–          Gebruik een boterhamtrommel in plaats van boterhamzakjes.

–          Als je toch plastic hebt gekocht en het wil weggooien is het het best om deze apart van het andere afval weg te gooien. Er zijn speciale plastic zakken die elke maandag apart van het andere afval door de vuilniswagen worden opgehaald. Dit plastic afval wordt vervolgens gerycled (omgesmolten) tot andere producten.

–          Vertel andere kinderen en volwassenen over de plastic soep. Misschien kun je bij leraar voorstellen om het soort afval te scheiden (als dat nog niet wordt gedaan). Op sommige scholen gaat er na de pauze een bel zodat de kinderen weten dat ze het afval uit de lokalen en op het schoolplein moeten gaan verzamelen en weggooien. Misschien een tip voor jouw school?

Vertel dit door aan je vrienden!