Zeedieren hebben hun buik vol van plastic soep

Plastic soep is heel slecht voor het milieu. In de uitzending werd het al uitgelegd, maar we zullen hier even je geheugen opfrissen.

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze belangrijkste zuurstofleveranciers. Belangrijk dus om deze schoon te houden zou je zeggen. En dat is nou juist wat er niet goed gaat. De mens zorgt ervoor dat er steeds meer afval in de oceaan komt. Van dit afval is het plastic het grootste probleem. Plastic vergaat namelijk niet. Dat betekent dat de drijvende afvalberg van plastic alleen maar groter zal worden als de mens niet ingrijpt..

De stukken plastic in de oceaan vallen door slijtage uit elkaar tot hele kleine stukjes. Dat zorgt ervoor dat je op sommige plekken op de oceaan moeite zult hebben om plastic in het water te vinden, maar het zit er wel degelijk! Deze piepkleine stukjes plastic stukjes vermengt met water wordt ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. De ‘plastic soep’ is misschien nog wel schadelijker voor het milieu dan het ronddrijven van grote stukken plastic: vissen zien namelijk het verschil niet tussen plankton en de piepkleine stukjes plastic, en eten het plastic dus op.

Plastic (soep) weetjes

– Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers gingen niet langs deze gebieden omdat er weinig wind is. Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

– Je komt nu in bijna alle zeeën en rivieren ter wereld plastic afval tegen, zelfs in de meest afgelegen gebieden en in gebieden die tot voor kort nog onaangetast waren.

– Plastic deeltjes in de zee bevatten giftige stoffen. Als deze microplastics vervolgens door vogels en vissen gegeten worden komen ze in de voedselketen terecht. De mens staat bovenaan deze voedselketen, niet erg gezond dus!

– Bijna al het plastic dat ooit in de wereld gemaakt is, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Experts voorspellen dat plastic wel duizend jaar oud kan worden.

– Geschat wordt dat wereldwijd 60 – 85% van al ons afval wordt gestort op zowel open als gecontroleerde stortplaatsen.

– Per jaar komt naar ongeveer 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld 12.000 ton per dag.

– Geschat wordt dat zee afval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost

– Nederland staat aan de absolute top als het om afval gaat. We vervuilen, omgerekend per oppervlakte, het meest van alle landen ter wereld. Alleen aan plastic zamelen we ruim een miljoen ton afval in.

– De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw.

– Op dit moment produceren we meer dan 250 miljoen ton plastic per jaar. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid.

– Wereldwijd worden er ongeveer 1 triljard plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut. Een plastic tasje heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten.Heel veel tasjes worden gratis weggegeven of in de supermarkten verkocht.

– Alleen al in de Verenigde Staten worden per dag 60 miljoen plastic flessen weggegooid.