Help! Ik ga straks naar de brugklas

Dat was het dan. Je hebt de musical gedaan en je bent heerlijk op kamp geweest, maar nu? Je moet na de zomervakantie naar de middelbare school. Misschien gaan er wel twee of drie klasgenootjes met je mee naar dezelfde school, maar misschien moet je ook wel helemaal alleen. Best wel een beetje eng. We geven je wat tips, zodat jij voor je eerste schooldag wat minder zenuwachtig hoeft te zijn.

Als het goed is ben jij al een keertje wezen kijken op je nieuwe school. Of ben je geweest tijdens de kennismakingsmiddag. Daar kwam je er al achter dat je verschillende leraren hebt voor elk vak en dat je best veel boeken moet aanschaffen. Hieronder vind je nog wat meer punten waarop je kan letten die je helpen om de eerste dag van de brugklas te overleven.

– De weg naar school. Er is een kans dat je veel verder moet fietsen dan dat je dat moest toen je nog op de basisschool zat. Oefen de weg naar school eens in de laatste week van je vakantie met je moeder/vader broer/zus of vriend of vriendin.

– Het lesrooster ziet er waarschijnlijk moeilijk uit maar wordt echt makkelijker en de lokalen vind je ook, echt waar! Kijk de dag van te voren even goed naar het rooster welke vakken staan er? Leg de boeken die bij de vakken alvast klaar in de avond. Neem naast de werkboeken ook een extra schrift mee, zodat je wat dingen kunt opschrijven. Soms heb je die nodig bij een vak. De vakken staan in je rooster aangegeven met afkortingen zoals:
lo: lichamelijke opvoeding = gymmen
ne = Nederlands
fa = Frans
wi = Wiskunde
Hieronder zie je in het klein een voorbeeld van een lesrooster.

http://web.mencia.nl/

http://web.mencia.nl/

 

– De pauzes staan soms niet op het rooster genoteerd. Die zijn altijd vast in het rooster. Meestal ga je in de pauze: buiten op een bankje zitten, met een groepje  bij de kluisjes staan of natuurlijk in de kantine zitten.

– In je klas heb je allemaal nieuwe klasgenootjes, dat hoort erbij. Kijk en luister goed bij wie voel je, je erg op je gemak en bij wie niet. Als je niet vanzelf bij een groep hoort, probeer dan toch om eens te vragen of je erbij mag zitten. Klinkt spannend, maar als je het gewoon doet dan komt het goed.

– Geniet! Niet vergeten het is misschien ook wel hartstikke leuk en krijg je er een nieuwe vriend of vriendin bij.