De Ramadan

Je Turkse buurvrouw die elke avond met vijftig tassen met boodschappen komt aanlopen of je klasgenoot die jouw heerlijke verjaardagstraktatie afwijst. ”Nee, dankjewel. Ik ben aan het vasten”, zegt je klasgenoot. Dit zijn natuurlijk een paar voorbeelden, maar over een paar weken zal dit jou misschien wel overkomen.Over een paar weken begint de jaarlijkse Ramadan weer. De Ramadan duurt een maand. In deze maand eten en drinken moslims niet als de zon schijnt. Als het donker is mag dat wel. Dat noemen we vasten.

In NOON 8 kon je zien waarom Baghmina (11), Zakia (11) en Yassine (11) meedoen aan de Ramadan. Één van de redenen dat moslims hieraan meedoen, is omdat zij het voorbeeld van de profeet Mohammed willen volgen. Een profeet is boodschapper die geroepen is door God om de boodschappen die God aan hem doorgeeft aan te mensen te vertellen. Mohammed werd geboren in het jaar 570 na Christus in Mekka. Mekka is een stad in het land Saudi-Arabië en wordt door de moslims als de ‘heilige stad’ gezien.

Daarnaast zijn er nog andere redenen om mee te doen aan de Ramadan:

– God gehoorzamen en de menselijke geest zuiveren.

– Vasten hoort bij één van de vijf zuilen van de islam.

– Om zelfdiscipline te ontwikkelen.

– Om het hongergevoel te hebben.

– Een manier om je zwakke eigenschappen sterker te maken.

 

Naast het niet eten en niet drinken, ga je als moslim ook vaker naar de moskee dan normaal. Ben jij benieuwd wat er in een moskee gebeurt en wat moslims daar doen? Zakia, Yassine en Baghmina leggen het uit.

Vergeet niet een berichtje achter te laten !