Recept: vegetarische lasagne

In uitzending 8 zag je het al: vegetarisch eten. Sam en Olav aten een speciale vegetarische hamburger. Wil jij ook een keer geen vlees eten ’s avonds? NOON heeft een heerlijk recept voor jou uitgekozen. Het is ook nog eens makkelijk te maken!

 

Vraag aan je ouders om je te helpen, want koken is niet helemaal ongevaarlijk. Pas bij dit gerecht bijvoorbeeld op wanneer je de schaal in de oven schuift (HEET!).

Je hebt nodig:

– 2 eetlepels olijfolie

– 200 gram verschillende soorten eetbare paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen en cantharel), in plakjes

– 1 bak champignons (400 g), in plakjes

– 3 tenen knoflook, fijngesneden

– 2 pakjes pastasaus (bijvoorbeeld sugo kruiden, a 390 g)

– 1 pak lasagnebladen

– 1 bekertje crème fraîche light (125 g)

– 50 gram jong belegen kaas 50+, geraspt

TIP: Voordat je echt begint met koken: snijd alles alvast. Zo hoef je niet bang te zijn dat je in tijdnood komt. En de keuken zal waarschijnlijk ook niet zo snel een rommel worden.

BAKKEN!

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Doe een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen en champignons ongeveer 4 minuten. Pak iets meer dan de helft van de knoflook en doe het in de pan. Bak de knoflook ongeveer een minuutje mee.

BOUWEN!

2. Besmeer de ovenschaal met een dun laagje boter. Zo zorg je ervoor dat de lasagne straks makkelijker uit de schaal te halen is. Schenk een dun laagje pastasaus in de ovenschaal. Bedek de bodem met lasagnebladen (ongeveer 3 lasagnebladen). Verdeel er wat paddenstoelen en enkele lepels saus over. Dek af met weer 3 lasagnebladen. Maak meer lagen met de rest van de paddenstoelen en saus. Eindig met een laag lasagnebladen en saus. Meng de crème fraîche met de kaas en de rest van de knoflook in een kom. Schep op de lasagne en strijk uit. Bestrooi met peper als je dat lekker vindt.

WACHTEN!

3. Zet de ovenschaal in de oven. Laat de lasagne ongeveer 30 (of iets langer) warm worden in de oven en laat de kaas heerlijk smelten.

SMULLEN!

4. Eetsmakelijk! Hoe smaakt ‘ie? Eet jij vaker vegetarisch ’s avonds?