Veilig door het verkeer

In de 9e aflevering van NOON heb je kunnen zien dat de leerlingen van de Sint Jan de Doperschool in Hoograven een lesje verkeersveiligheid hebben gekregen. Zij wisten al verrassend veel van de Nederlandse verkeersregels af. Omdat jullie niet allemaal zo’n les krijgen op school ga ik jullie laten zien wat belangrijke verkeersborden precies betekenen.

 

 

 

Verplicht fietspad Einde verplicht fietspad   Als je het eerste bord ziet staan betekent het dat je daar MOET fietsen. Het geeft een verplicht fietspad aan. Het tweede bord geeft het einde van het verplichte fietspad aan.

Voorangsweg Einde voorangswegDit eerst bord geeft aan dat je op een voorrangsweg fietst. Dit houdt in dat jij voorrang hebt op al het verkeer. Maar let wel goed op, voorrang hoor je te krijgen en niet te nemen. Het tweede bord geeft het einde van de voorrangsweg aan.

Voetgangers GeslotenDeze twee borden lijken niet heel erg op elkaar maar toch betekenen ze bijna hetzelfde. Het eerste bord betekent dat je die weg lopend niet in mag en de tweede heeft dezelfde betekenis maar geldt voor fietsers.

StopDit bord lijkt natuurlijk overduidelijk. Je moet stoppen. Maar vergeet ook niet om al het andere verkeer voorrang te geven, want dat betekent dit bord namelijk ook.

Overweg zonder slagbomen Als je dit bord een keer tegen komt moet je heel goed oppassen. Het betekent namelijk dat je een spoorlijn zonder slagbomen kruist. Let dus goed op of er geen trein aankomt.

AutosnelwegAls je dit bord op je fiets ziet moet je meteen omkeren, het betekent namelijk dat je de autosnelweg op rijdt. Op de autosnelweg mogen auto’s 120 kilometer per uur rijden en dit haal je niet op je fiets. Het is dus niet verstandig hier te gaan fietsen.

 

Naast alle verkeersborden en regels is het ook gewoon belangrijk dat je goed oplet. Zeker in de grote steden kan het heel druk zijn op de fietspaden. Snorfietsen, elektrische fietsen, racefietsen, bakfietsen en ga zo maar door. Luister dus vooral geen muziek tijdens het fietsen en ga zeker niet je nieuwe WhatsApp berichten lezen. Wacht hier even mee. Hieronder nog een leuk filmpje over dit onderwerp.

Ben je het eens dat je tijdens het fietsen je oren en ogen vrij moet hebben voor het verkeer, en dus niet naar muziek luisteren of op je smartphone kijken? Of denk je dat dit prima te combineren valt?