Pas op: blauwalg!

In de uitzending van deze week wisten de vrienden uit Houten heel goed wat blauwalg is. Zij zouden nooit zo maar een duik nemen in vies water. Maar hoe kan jij weten of het water waar je in zwemt schoon en blauwalg vrij is?

Ga jij deze zomer in een plas of meer zwemmen? Let dan goed op voor blauwalg en lees deze tips hoe je dat het beste kan doen:

Tip 1: Check de website!
In de zomer controleert de overheid elke twee weken het water van alle officiële zwemplekken in Nederland. Het water wordt dan ook gecontroleerd op blauwalg. Op de website Zwemwater.nl houden zij precies bij waar het water veilig genoeg is om in te zwemmen. Als blijkt dat het water niet veilig is plaatsen zij borden langs de waterkant.

Tip 2: Luister naar anderen!
Hoor jij verhalen over zwemmers die ziek zijn geworden door vies water? Wees dan verstandig en ga niet het water in. Als je twijfelt kan je altijd bellen met de zwemwatertelefoon van de overheid op nummer: 030-25 82 158.

Tip 3: Herken blauwalg!
Weet jij eigenlijk wel hoe blauwalg eruit ziet? In het filmpje hieronder vertellen we je hoe je blauwalg kan herkennen en hoe het ontstaat: