Wat te doen bij onweer

In de tiende uitzending van NOON was te zien hoe onweer ontstaat in de zomer. Als het onweert wordt er vanuit de wolken elektrische lading naar de aarde afgestoten. Als je een lichtflits ziet, kun je het beste zo snel mogelijk binnen gaan schuilen.

Bliksem is gevaarlijk, omdat de bliksemschicht veel stroom bevat. Bovendien is de bliksem heel erg heet. Soms zelfs heter dan zon!

Nooit onder een boom gaan staan
Hoge gebouwen of voorwerpen hebben de meeste kans om geraakt te worden door de bliksem. Dat heet inslag. De meeste materialen kunnen stroom geleiden, maar natuurlijke materialen als hout kunnen dat niet. Je moet daarom nooit onder een boom gaan staan als het gaat onweren.

Buiten
Ben je toch buiten, maar heb je geen plek om te schuilen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk en houd je voeten dicht tegen elkaar. Doe dit ook als je in een bos bent en zoek een plek op waar de laagste bomen staan.

In de auto
Als je in de auto zit, loop je geen gevaar. Een auto is gemaakt van materiaal dat de stroom leidt naar de aarde. Het is wel belangrijk om de ramen en deuren dicht te houden tijdens het onweer.

Water
Op een boot op het water ben je veilig als je onder het dek gaat zitten, om dezelfde reden als de auto. Zorg dat je nooit water aanraakt tijdens onweer. Dus ga ook nooit zwemmen, douchen of je handen wassen op dit soort momenten.

Gebruik van elektrische apparaten
Het is een fabeltje dat telefoons, mp3-spelers of iPods de kans op blikseminslag groter maken. Toch is het verstandiger om deze apparaten niet te gebruiken tijdens het onweer. Mocht de bliksem toch vlakbij jou inslaan, dan kunnen dit soort apparaten de schade erger maken.

Onweer is soms spannend, maar als je gelukt hebt kan het ook gaaf en mooi zijn. Kijk maar naar de bliksem in dit filmpje.

Je kunt zelf uitrekenen hoever het onweer bij jou vandaan is. Dat wordt verteld in aflevering 4 van 2012.