Geboren in het verkeerde lichaam en dan?

Bij meisjes denk je vaak aan sieraden, meisjeskleding en lange haren, terwijl jongens altijd broeken dragen en vaak kort haar hebben. Maar niet iedereen voelt zich daar goed bij. In uitzending 11 vertelde Niki zijn verhaal over hoe hij als meisje geboren werd, maar ervoor heeft gekozen om volledig als jongen door het leven te gaan.

Er zijn jongens die liever een meisje zouden zijn of meisjes die zich veel meer jongen voelen, zoals Niki. Misschien best een gek idee, maar wat doe je nou als je zelf dit soort gevoelens hebt? Niki heeft dit zelf meegemaakt en geeft tips over wat je kunt doen. Op zijn zestiende kwam hij erachter dat hij transgender was en stapte toen naar het Genderteam.

Transgender
Het begrip transgender bestaat uit twee woorden. Aan de ene kant heb je het woord ‘trans’. Dit betekent ‘aan de andere kant’ of ‘over de grens’. Het tweede woord is ‘gender’ waarmee het verschil in gedrag tussen jongens en meisjes wordt bedoeld. Dit gaat over de sociale regels waar jongens en meisjes zich aan houden, zoals het verschil in kleding, hobby’s of dingen die je leuk vindt.

Genderteam
Iedereen die twijfelt over zijn of haar geslacht is welkom bij het Genderteam. Dat is een team van artsen en psychologen die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met transgendergevoelens. Als je bij het Genderteam aankomt, krijg je een aantal gesprekken om erachter te komen of je van geslacht wil veranderen. Als jij een geslachtsoperatie wil en de psychologen een verandering goedkeuren, krijg je hormonen.

Hormonen
De hormonen zorgen ervoor dat je de geslachtskenmerken krijgt die bij een man of een vrouw horen. Eigenlijk kom je op dat moment weer opnieuw in de puberteit. Zo krijg je met vrouwelijke hormonen bijvoorbeeld borstgroei en met mannelijke hormonen krijg je de baard in de keel en baardgroei. Vervolgens kom je op een wachtlijst voor een operatie.

In Nederland zitten er twee Genderteams. In Amsterdam kun je deze vinden bij het VU medisch centrum. In Groningen zit het Genderteam bij het Universitair Medisch Centrum. In Amsterdam kun je al terecht vanaf 12 jaar. In Groningen kan dat pas vanaf 18 jaar.

Heb jij een vraag of wil je iets kwijt over dit onderwerp? Laat dan hieronder je reactie achter.