Wat weet jij over poep!?

Poep is eigenlijk maar iets raars: wat je eet, herken je totaal niet meer terug in wat je uiteindelijk in de wc ziet liggen. Wij vroegen ons een aantal dingen af over poep…

1. Waarom stinkt poep?

Eén ding waar we echt niet onderuit kunnen komen: poep stinkt. Maar waarom? Bij het verteringsproces van je eten spelen de bacteriën een belangrijke rol, zij veroorzaken namelijk dit vieze luchtje. De bacteriën laten gassen achter zoals stikstof en zwavel, en dat zijn niet al te frisse luchtjes… Vraag je je af waarom andermans poep meer stinkt dan dat van jezelf? Dat kan je hier lezen.

2. Waarom is poep bruin?

Als het goed is heeft je drol geen blauwe of groene kleur, maar bruin! Dat komt door de stof bilirubine, die vrijkomt bij het afbreken van je rode bloedcellen. Dit stofje is niet goed voor je lichaam en moet daarom worden uitgepoept. Bilirubine is bruin en daarom heeft onze poep ook een bruin kleurtje. Check ook even dit filmpje hieronder!

3. Waar komt je poep eigenlijk terecht?

Je poep en plas komen terecht in het riool en uiteindelijk komt het via het riool terecht bij de waterzuivering. Een riool is een flinke pijp waarmee al het afvalwater onder de grond wordt afgevoerd naar een bepaalde plek. Het riool is niet alleen voor je poep maar ook voor het water waar je mee doucht en je je afwas mee doet. We hebben niet altijd zo’n goed afvoersysteem gehad, vroeger liepen rioolbuizen naar de dichtstbijzijnde sloot… In de Middeleeuwen liep het zelfs over straat, via de goot! Nu komt het dus terecht bij de waterzuivering. Ben je benieuwd welke route je drol daar volgt? Kijk dan dit filmpje van Willem Wever, zorg er wel voor dat je dit niet doet net voor het avondeten!

Ben je benieuwd naar vijf tips om je poep minder te laten stinken, check dan nu aflevering 2 van NOON TV!