Hoe moet je iemand reanimeren?

Je staat in de bus en plotseling valt er een vrouw uit het niets om. Ze ligt op de grond en lijkt niet meer te ademen: paniek! In zo’n geval moet je iemand reanimeren; je neemt dan voor een korte tijd de ademhaling over zodat de persoon op de grond blijft leven. In deze zes stappen leggen we uit hoe jij iemand kunt reanimeren.

 

1

STAP 1:

Het is handig om eerst te controleren of de persoon die op de grond ligt echt een reanimatie nodig heeft. Schud even aan de schouders, alsof je iemand wakker maakt. Wordt hij of zij niet wakker, roep dan om hulp en ga naar stap 2.

 

 

 

STAP 2:2

Voel of de persoon nog ademt. Leg je hand op het voorhoofd en laat het achterhoofd naar achteren draaien, zo gaat de luchtpijp open. Til met twee vingers de kin omhoog en voel of hoor of de persoon ademt. Als dat niet zo is, ga dan naar stap 3.

 

 

 

STAP 3:3

Als er geen ademhaling is, is het tijd om een ambulance te bellen. Bel 112 en vraag om een ambulance. Als ze vragen waar het voor is, zeg dan dat het om een reanimatie gaat. Als er een in de buurt is, haal dan een AED. Een AED (Automatische Externe Defibrilator) is een apparaat dat elektrische schokken geeft. Zo’n schok is sterk genoeg om het hart weer goed te laten kloppen.

 

 

4

STAP 4:

Druk 30 keer op de borst. Leg je handen over elkaar en zet ze midden op de borstkas. Duw stevig op het midden van de borstkas. Doe dit dertig keer snel achter elkaar.

 

 

 

 

STAP 5:5

Be-adem de persoon twee keer. Til de kin op (zie stap 2) en draai het hoofd naar achter. Knijp de neus dicht. Geef de persoon mond-op-mond beademing en kijk of de borstkas omhoog komt. Zo ja, laat de persoon dan uitademen en doe het nog een keer. Wissel tussen de dertig keer drukken en twee keer beademing tot de AED er is.

 

 

STAP 6:6

Als de AED er is, leg dan de borst van de persoon bloot. Als je de AED aanzet, vertelt die wat je moet doen. Doe altijd precies wat de AED zegt. Zodra de ambulance er is, zullen zij je verder helpen.