Waarom pinguïns zo gek waggelen

In aflevering 4 van Noon leerde je dat pinguïns knieën hebben. Ze gebruiken die om hard te kunnen zwemmen. Maar weet je ook waarom pinguïns zo gek waggelen?

Ze waggelen zo gek omdat ze hun hele voet gebruiken tijdens het lopen! Ze zetten hun lange poot in één keer op de grond. Pinguïns lopen voor een vogelsoort ook nog eens erg rechtop, bijna net zo rechtop als wij mensen lopen. Stel je voor dat wij altijd op flippers zouden lopen. Dan ga je vanzelf waggelen!

pinguin

Je zou denken dat het voor pinguïns lastig is om waggelend vooruit te komen. Toch bewijst een Amerikaans onderzoek het tegendeel. Onderzoekers zetten pinguïns op een loopband en het bleek dat deze manier van lopen pinguïns heel weinig energie kost. Ze kunnen dus tientallen kilometers waggelen zonder moe te worden.