Hikke, sprikke, sprauw, ik geef de hik aan jou

In onze tweede aflevering zagen we Maurus en Guusje die een wedstrijdje zo-lang-mogelijk-niet-mogen-knipperen deden. Lang hielden ze het niet uit, want je ogen zijn namelijk niet gewend om zolang open te blijven.

Je knippert namelijk maar liefst 20.000 keer per dag en dat gebeurt meestal onbewust. Waarschijnlijk heb je al twee keer met je ogen geknipperd sinds je dit begon te lezen. Toch doet je lichaam nog veel meer dingen onbewust. Zo kan je denken aan de hik of kippenvel krijgen, maar hoe komt het dat je het krijgt?

3KtPmD3m

Bron: Msweb

Kippenvel
Kippenvel ontstaat wanneer de kleine spiertjes onder je huid samentrekken. Dit gebeurt meestal wanneer je het koud hebt. Je huid reageert namelijk op de kou door jou warm te houden en de haartjes dienen dan als jouw vacht. Kippenvel komt aan zijn naam, doordat de haartjes die omhoog komen lijken op de huid van een geplukte kip.

De hik
De hik ontstaat wanneer je middenrif in je buik een onverwachte samentrekking maakt, waardoor je ademhaling niet meer correct verloopt. Dit kan door veel dingen komen, bijvoorbeeld doordat je te veel of te snel gegeten/gedronken te hebben. Ook lachbuien kunnen er voor zorgen dat je de hik krijgt. Als je eenmaal de hik hebt kom je er niet snel van af, want je ademhaling is in de war geschopt en moet even weer tot rust komen. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om snel van je hik af te komen.