Zo maak je een gezond sausje: Ketchup!

Mayonaise, Joppiesaus en American Fritessaus. Ze hebben 1 ding gemeen: ze zijn hartstikke vet. In aflevering 8 van NOON zag je hoe ketchup is ontstaan. Hieronder lees je hoe je dat gezonde sausje makkelijk kan maken.

Wat heb je nodig?

  • 1,5 kilo tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 0,5 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 230 milliliter rode wijnazijn
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1 eetlepel tomatenpuree

 

Hoe ga je te werk?

Snijd de tomaten in stukjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Doe de tomaten, knoflook, laurier, koriander, kerrie, suiker, azijn, mosterd en tomatenpuree in de pan en breng het aan de kook. Als het kookt, zet het vuur dan laag en laat het zachtjes doorkoken. Vergeet niet af en toe te roeren. Als het meeste vocht verdampt is, kan de pan van het vuur. De ketchup moet dan nog even worden gezeefd. Zet de saus even in de koelkast en tadaa! Je hebt een lekker gezond sausje!