Sparen en lenen. Hoe werkt dat?

Geld is voor de wereld heel erg belangrijk. We hebben allemaal geld bijna iedere dag nodig om boodschappen te doen, te eten, op sportles te gaan of om ons huis te betalen. Zelfs voor iets kleins als een een zakje chips heb je al geld nodig. Als je geld hebt, bijvoorbeeld omdat je zakgeld hebt gekregen, dan kun je het direct uitgeven aan iets leuks. Maar je kunt het ook sparen.

Kinderen-en-crisis

Sparen

Als je iets moois, groots of duurs wilt kopen, dan moet je hier vaak voor sparen. Sparen betekent dat je geld aan de kant zet en er steeds wat bij legt, totdat je kunt kopen wat je wilt. Bijvoorbeeld een fiets of een game. Je ouders sparen misschien voor een nieuwe auto of een vakantie met het hele gezin. Of ze sparen zodat jij later kunt studeren. Als je geld op de bank zet om te sparen, ontvang je rente. Dat betekent dat het elk jaar een beetje meer geld op je rekening komt.

 

Lenen

Als je snel geld nodig hebt, dan moet je soms geld lenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er iets belangrijks kapot is, zoals een auto. Maar als je geld leent bij de bank, moet je niet vergeten dat je het geleende geld gewoon terug moet betalen. Plus een beetje meer geld. Dat is de rente. En ook bij andere mensen van wie je geld leent, moet je het gewoon terug betalen.

 

Wil je geld sparen voor games, nieuwe kleren of een cadeau voor een vriendin of vriend?

Hier zijn een paar Spaartips van de ING Bank:

  • Vraag geld voor je verjaardag in plaats van cadeautjes.
  • Ga bij de buren langs om klusjes te doen. Zoals auto’s wassen, gras maaien of de stoep vegen.
  • Zorg dat je een mooi rapport hebt en laat dat aan je ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes zien.
  • Verkoop spulletjes die je nooit meer gebruikt. Vraag aan je ouders of ze je daarbij kunnen helpen.
  • Bied je moeder aan om lege flessen weg te brengen. Misschien mag je het statiegeld dan houden.
  • Doe elke week een deel van je zakgeld in je spaarpot.

 

Succes met sparen!

Tags:
, , , ,