Terug in de tijd: Jagen

In aflevering 6 zag je Anouk wiens vader jager is. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig jagers, maar vroeger was jagen heel normaal. Om te begrijpen waar jagen vandaan komt nemen we kijkje in het verleden.

jagers en boeren timerime

Bron: Kennislink

Jagen zou ontstaan zijn in de tijd van de prehistorie, de tijd van de Neanderthalers. De Neanderthalers hadden niet zoals wij nu hebben een goedgevulde koelkast, en moesten daarom zelf op zoek naar eten. Daarom gingen ze jagen op wilde dieren. Natuurlijk ging dat niet met een geweer, maar met een speer of pijl en boog.

 

mesa_verde_spear_and_knife

Bron: TeachHistory

 

De speer, pijl en boog werden vaak gemaakt van hout, bot of vuursteen, omdat er nog geen sterker materiaal was. Omdat dat de speer of pijl en boog niet de zekerheid gaf dat het beest geraakt zou worden, ging men jagen in een groep. Zo werd de kans op een vangst groter. De groep bestond meestal uit mannen en jongens, want jagen was zwaar fysiek werk.

 

Serengeti TOP_04_19 (57)_Experience

Bron: WNF

 

Als het dier geraakt was moest het ook nog helemaal naar huis getild worden. Natuurlijk is een haas best te tillen, maar sommige dieren zijn een stuk zwaarder dan dat. Zo weegt een hert al minstens 100 kg en kan een buffel maar liefst 1000 kg wegen. Dus stel maar eens voor dat je in je eentje een buffel naar huis zou moeten tillen. De grootste dieren moesten die jagers dan ook in stukken naar hun woonplek brengen.

 

82016cde6f834db445eff59ba1ac7ddb83dd2c8b

Bron: Examiner

Jagen was vroeger dus een stuk zwaarder dan dat het nu is. Natuurlijk is in die 200.000 jaar niet alles veranderd. Zo is goed kijken en veel wachten nog steeds het belangrijkste van het jagen, want zonder prooi is er ook niets om op te jagen.

Ook al lijkt het jagen vaak zielig, het vlees wat in de supermarkt ligt, komt ook van een levend dier. Wat vind jijzelf van jagen? laat het hieronder weten!