Van ‘vies’ natuurwater naar kraanwater

Drollen, vieze babydoekjes en tampons, ze komen allemaal binnenstromen bij de waterzuiveringsinstallatie Utrecht. Hier zijn ze hard aan het werk om het water schoon te maken zodat het terug de natuur in kan. Dat kon je zien in Noon 4. Maar voordat het water uiteindelijk weer als drinkwater door de kraan komt, moet er nog een hoop gebeuren.

Het water uit de kraan legt een lange weg af voordat het in jouw glas water terecht komt. Het meeste Nederlandse kraanwater komt uit de grond, maar voor nu gaan we verder waar de Goor eindigde: het water uit de Utrechtse rivier De Vecht. Dit water is prima om ’s zomers in te zwemmen, maar het is nog lang niet schoon genoeg om te drinken.

Rivierwater schoonmaken gaat eigenlijk hetzelfde als rioolwater schoonmaken. Eerst worden de vieze dingen eruit gefilterd, bijvoorbeeld de vissen die in de rivier zwemmen. Deze wil je echt niet in je glas water! Daarna wordt er ijzer toegevoegd aan het water. Geen grote stukken staal, maar kleine ijzerdeeltjes. Deze werken als een magneet en trekken al het vuil aan. Verschillende filters gaan hierna hard aan het werk om de vieze stukjes ijzer uit het water te halen. De laatste stap is een speciaal UV-licht dat het water helemaal schoonmaakt. Nu kan het water naar scholen, huizen en andere gebouwen en is het klaar om te drinken.

In Nederland zijn 10 drinkwaterbedrijven die natuurwater in drinkwater veranderen. Samen zorgen zij jaarlijks voor 480.000 zwembaden schoon kraanwater. Dat zijn er zo’n 1300 per dag!