De Werelderfgoedlijst

De molens van Kinderdijk. Foto: François Philipp

De molens van de Kinderdijk.
Foto: François Philipp

De Werelderfgoedlijst is een verzameling met allemaal bijzondere ‘erfgoederen’ van verschillende landen.

 

Werelderfgoed?
Werelderfgoed is iets bijzonders in een bepaalde cultuur dat uniek is. En niet te vervangen. Het is dus iets speciaals uit een bepaald land, om een voorbeeld te noemen; de molens van de Kinderdijk in Nederland.

 

 

De molens van de Kinderdijk
De molens zijn uniek en niet te vervangen, omdat ze er al heel lang staan en veel geschiedenis hebben. Zulke speciale dingen worden opgenomen door UNESCO, de organisatie die de Werelderfgoedlijst bijhoudt. Als iets op de Werelderfgoedlijst staat, wordt het door de hele wereld erkent als iets bijzonders.

 

Wat kan er allemaal op de lijst staan?
Op de Werelderfgoedlijst kunnen hele verschillende dingen staan. Van monumenten (zoals de molens van de Kinderdijk) en gebouwen (de Van Nelle fabriek in Rotterdam) tot landschappen (de grachten in Amsterdam).

De grachten in Amsterdam staan ook op de Werelderfgoedlijst.  Foto: Bert Kaufmann

De grachten in Amsterdam staan ook op de Werelderfgoedlijst.
Foto: Bert Kaufmann

De Van Nellefabriek in Rotterdam.  Foto: Arco Ardon

De Van Nellefabriek in Rotterdam.
Foto: Arco Ardon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capoeira op de Werelderfgoedlijst
Capoeira staat sinds 26 november 2014 op de Werelderfgoedlijst. Dit betekent dat de sport officieel gezien wordt als iets bijzonders voor de hele wereld. Dit heeft vooral te maken met de geschiedenis.

Capoeira is een hele oude sport. Meer dan 500 jaar geleden werden slaven van Afrika naar Brazilië gebracht. De slaven werden daar slecht behandeld en wilde graag leren vechten, zodat ze konden ontsnappen van de plantages. Maar ze mochten natuurlijk niet zomaar oefenen met vechten, zeker niet van hun bazen want die waren bang dat ze zouden kunnen ontsnappen als ze te goed zouden kunnen vechten.

Daarom maakte de slaven kringen, binnen in die kring gingen twee slaven met elkaar vechten. Maar omdat de bazen dat niet mochten zien, maakte ze er een soort dans van.
Door deze geschiedenis, vond de UNESCO dat capoeira het verdiende om op de Werelderfgoedlijst te staan.