Veilig omgaan met social media doe je zo

Op de Borderschool in Amersfoort leert meester Marcel aan zijn leerlingen uit groep 8 dat je niet zomaar alles op het internet moet zetten. Veel kinderen zijn tegenwoordig al op jonge leeftijd op social media te vinden. Instagram, Facebook en Snapchat: steeds meer kinderen maken een account aan. Dit zijn drie tips om veilig om te gaan met social media:

Tip 1:
Niet iedereen hoeft alles van jou te weten. Thuis zou je ook niet willen dat iedereen zomaar meekijkt, dus waarom op internet dan wel? Scherm je profielen op social media daarom goed af. Bij de privacy instellingen kun je vaak aanklikken wie jouw berichten allemaal mogen zien. Zorg dat alleen je vrienden het zien.

Tip 2:
Op internet is het een stuk makkelijker om vrienden te maken dan in het echt. Je krijgt veel verzoeken van mensen die vrienden met je willen worden. Zou je in het echt vrienden met iedereen willen zijn? Nee, toch? Let dan op social media ook goed op wie je accepteert. Accepteer alleen de mensen van wie je wil dat zij jouw berichten, foto’s en filmpjes zien.

Tip 3:
Pesten of gepest worden is niet leuk. Het komt steeds vaker voor dat kinderen gepest worden op internet, dat wordt ‘cyberpesten’ genoemd. Niemand vindt het leuk om gepest te worden, dus houd het gezellig op internet. Snapchat, Instagram en Facebook zijn bedoeld om het leuk te hebben met elkaar, pesten is dus niet toegestaan.

Bron: www.mijnkindonline.nl

De leerlingen uit groep 8 van basisschool de Border maken elke week een Borderjournaal. Dat ziet er zo uit: