Waarom bevriest warm water sneller?

Een geinig feitje dat je vast niet zag aankomen: warm water zal sneller bevriezen dan koud water. Hoe kan dat? Nog niet zo lang geleden konden wetenschappers daar eindelijk een antwoord op geven. In het filmpje hieronder leggen we het uit.

Dit verschijnsel wordt ook wel het Mpemba-effect genoemd, naar de man die dit als eerste ontdekte. In het filmpje hierboven zie je niet HOE het water bevriest, maar dat kan wel. Als je op een hele koude buiten gaat staan met een beker warm water en een beker koud water kun je dit effect testen: gooi eerst het koude water omhoog. Je zult dan zien dat er niet veel gebeurt, en zodra het op de grond valt zal het pas bevriezen. Als je het warme water in de lucht gooit zal het meteen bevriezen, waardoor je een soort koude stofwolk krijgt. Klik op het filmpje hieronder om te zien hoe dat gaat.