Zo maak je je konijn gelukkig!

Konijnen hebben een maatje nodig om gelukkig te kunnen zijn. Dat is in deze uitzending uitgelegd door de Dierenbescherming. Om je konijn nóg gelukkiger te maken, staan hieronder 3 tips.

  1. Geef je konijn(en) ruimte
    Iedereen kent het beeld wel: een konijn dat in een klein hokje de hele dag niks anders doet dan eten en voor zich uit staren. Dit is helemaal niet goed voor het konijn, want ze hebben beweging nodig! Konijnen hebben ruimte nodig om te kunnen bewegen. In plaats van lopen, bewegen konijnen zich voort door het maken van sprongetjes. In een standaard konijnenhok die de meeste mensen hebben kan een konijn maar drie sprongen maken. Wist je al dat konijnen wel één meter hoog en drie meter ver kunnen springen? Konijnen moeten dus ook ruimte hebben om rechtop op hun achterpoten te kunnen staan. Konijnen zullen tenslotte ook sneller met elkaar vechten als de ruimte te klein is.
  2. Konijnen zijn dol op aandacht!
    Kinderen willen vaak een konijn als huisdier en ouders kopen een konijntje zonder er goed over na te denken. Na een week laten de kinderen het konijn een week later links liggen omdat ze ‘uitgespeeld’ zijn. Het beeld dat je vader uiteindelijk het hok verschoont en het konijn eten geeft is dan ook niet onbekend. Dit zorgt ervoor dat het arme huisdier geen aandacht meer krijgen, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. Let er wel op dat ze het niet leuk vinden als je ze optilt, omdat ze graag met vier poten op de grond blijven staan. Konijntjes vinden het fijn om geaaid te worden en moeten af en toe geborsteld worden. Dit gebeurt dus niet wanneer na een week niemand het konijn meer aandacht geeft.
  3. Laat je konijn spelen
    Konijnen willen spelen. Ze zijn nieuwsgierig en slim. Geef ze daarom leuke spullen om mee te spelen. Denk aan een speeltunnel of doosje om in te schuilen, kartonnen rolletjes om mee te gooien of een balletje om met hun neus mee te voetballen. Laat je konijn ook eens loslopen. In de natuur lopen ze ook zo’n 10 tot 12 uur buiten. Probeer je konijn eens dagelijks 2 tot 4 uur los te laten lopen, zodat je hij zijn energie kwijt kan.