Wat is het lievelingsdier van De Dierendokter?

In deze aflevering van De Dierendokter vertelt Dierendokter Tessa alles over haar lievelingsdier:

De octopus is niet het enige dier wat van kleur kan veranderen. Er zijn talloze andere dieren die zich goed kunnen camoufleren. Een bekend voorbeeld is de kameleon.

De kameleon verandert niet alleen van kleur wanneer hij in gevaar is. Er zijn meerdere redenen dat kameleons van kleur veranderen. Zo past de kameleon zijn kleur aan als zijn humeur verandert. Dus als kameleons boos, gestrest of verdrietig zijn, verkleuren ze. Veranderen van kleur is dus ook een soort vorm van praten.

Ook als een kameleon verliefd is verandert hij van kleur. Zo weet de vrouwtjes kameleon dat hij haar leuk vindt. Als zij hem ook leuk vindt, verandert zij ook van kleur. Als de vrouwtjes kameleon zwanger is, krijgt ze gekleurde vlekken op haar huid, zodat de mannetjes kameleon weet dat ze al bezet is.

Kameleons veranderen ook van kleur als ze het warm of koud hebben. Als hij het warm heeft, wordt de kameleon lichter. Als de kameleon het koud heeft, kleurt hij donker.

Maar hoe kan een kameleon eigenlijk van kleur veranderen? De huid van de kameleon bestaat uit verschillende lagen met cellen. Deze cellen hebben verschillende kleuren. Er zijn zwarte, oranje, gele en groene cellen. Door de cellen op te rekken of te ontspannen, veranderen de cellen van vorm. Doordat de cellen van vorm veranderen, wordt het licht dat op de kameleon schijnt anders weerspiegeld. Dat zorgt ervoor dat ze van kleur kunnen veranderen!