Dit is waarom jij de avondvierdaagse loopt

Ieder jaar wordt de avondvierdaagse door zo’n 500.000 kinderen gelopen. In de maanden mei en juni gaan kinderen uit het hele land de straat op voor de 5, 7,5 of de 10 kilometer. De tocht is een echte Nederlandse traditie, maar waarom eigenlijk? Waarom wordt de avondvierdaagse gehouden?

Het is weer de tijd van het jaar. De tijd dat het potje met vet op de tafel wordt gezet. De tijd van blaren en zoveel snoep, dat je de rest van de zomer geen snoep meer hoeft te kopen. De tijd dat ouders en kinderen ’s avond de straat op gaan om te wandelen. Kilometers wandelen in een rij achter al die andere kinderen. Vier avonden per week.

De avondvierdaagse wordt al jaren gelopen en het idee van wandeltochten is ergens begin vorige eeuw ontstaan. De mensen hoopten dat ze met deze wandelmarsen alle Nederlanders konden helpen en dat het daardoor beter zou gaan met het land. Rond 1925 wordt de wandelmars populairder en worden er speciale wandelkringen opgericht.


Het idee om ’s avonds te lopen is bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen Nederland tijdens de oorlog bezet werd, mochten er geen wandelmarsen meer worden gehouden. In het Gooi zijn ze daarom op het idee gekomen om dan maar vier avonden in de week te lopen. Deze wandeltochten zijn een aantal jaar verboden geweest tijdens de oorlog, maar na de oorlog werden de wandeltochten weer gehouden.

De avondvierdaagse wordt dit jaar voor de 71ste keer gelopen. Al sinds de oorlog gaan kinderen over het hele land samen met hun ouders de straat op om te wandelen. Vier avonden lang zingen kinderen tijdens het lopen verschillende liedjes. En na de vierde avond krijgen de kinderen een medaille.

Wil je weten wat je het beste kunt doen als je de avondvierdaagse gaat lopen? Dylano uit Maarssen heeft de avondvierdaagse al zes keer uitgelopen en in aflevering vier geeft hij tips over hoe je de avondvierdaagse het best kunt uitlopen. Bekijk hier de aflevering terug.