Beter in je vel door mindfulness

De zeven kinderen die vandaag bij Margreet mindfulness komen doen komen binnen. Ze ploffen allemaal op een kussen in de kring. Allemaal komen ze om rustig te worden en even alle drukte achter zich te laten. Maar hoe doe je dat?

Mindfulness is een hulpmiddel om je te concentreren op het moment zelf, en minder bezig te zijn met wat er al is gebeurd of wat er nog gaat gebeuren. Tijdens de training leer je handige trucjes om met drukke, vervelende of onverwachte situaties om te gaan. Samen praat je over hoe je dat het beste doet en doe je oefeningen die daarbij helpen. Zoals ademhalingsoefeningen en yoga.

“Ik doe ademoefeningen om te bedenken wat ik kan doen als ik het even niet meer weet ”, zegt Nina (12). Bij mindfulness praat je samen veel over je gevoelens, wat je moeilijk en makkelijk vindt, hoe het met jou gaat, en je gedachten.

Want die gedachten kunnen soms alle kanten op gaan. De meeste kinderen vinden de mindfulness oefeningen vooral fijn als het druk is in de klas, als ze niet zo goed kunnen slapen, als ze moeten leren voor toetsen of zenuwachtig zijn. Als je dat merkt is het handig om te weten hoe je daar mee omgaat.

“Je doet dan oefeningen waar je dan rustig van wordt”, zegt Emio (12). Die oefeningen zijn heel verschillend. Margreet leest altijd een boek voor waardoor je tot rust kan komen en je leert concentreren op wat het verhaal eigenlijk betekent.

Vandaag gaat het boek over vier dierenvrienden die allemaal een hartenwens hebben voor de dieren om hen heen. Nooit iemand buitensluiten, aardig en behulpzaam zijn, elkaar proberen te begrijpen, en blij zijn met wat je hebt. Door dit verhaal ga je zelf ook nadenken over welke van deze wensen jij het belangrijkst vindt en wat jij er mee zou kunnen doen.

Klinkt misschien een beetje zweverig. Maar als je een het langer doet is het alleen maar heel fijn zegt Emio. “In het begin heb je zoiets van: ja het zal wel. Maar later snap je het nut ervan”.

Een van de dingen waar je super rustig van wordt is masseren. Door de aanrakingen leer je vertrouwen in elkaar te hebben en het voelt ook nog eens heel fijn. “De massages zijn heel fijn, ik word er altijd heel rustig door. Het is fijn als iemand zo op je rug kriebelt”, zegt Youri (14). Zie in dit filmpje hoe zo’n massage gaat, en probeer het eens thuis!