Muziek maakt je slim!

In aflevering zeven van NooN zag je dat basisschool De Spits uit Lunetten vanaf volgend schooljaar muzieksubsidie krijgt, omdat dat goed is voor de ontwikkeling van je hersenen. Maar hoe werkt dat precies?

Muziek maken is heel goed voor je ontwikkeling! Uit onderzoek blijkt dat het maken van muziek ervoor zorgt dat je slimmer en socialer wordt. Samen muziek maken zorgt voor meer discipline en een beter zelfbeeld. Ook kun je beter samenwerken en worden je schoolprestaties beter, omdat muziek maken zorgt voor een goed doorzettingsvermogen.

Maar hoe komt dat? Uit hersenonderzoeken is gebleken dat bij kinderen die muziek maken de linker- en rechter hersenhelft beter met elkaar verbonden worden. Je linker hersenhelft zorgt ervoor dat je kunt praten en leren. Je rechter hersenhelft regelt je gevoelens. Bij het maken van muziek wordt de verbinding tussen de twee hersenhelften sterker.

Kinderen die muziekles hebben gehad, kunnen beter schakelen tussen verschillende taken, kunnen makkelijker problemen oplossen en kunnen snel informatie verwerken.

Niet alleen het maken van muziek heeft een positief effect op kinderen. Op de basisschool worden er nog vaak liedjes gezongen, maar zodra kinderen naar de middelbare school gaan, wordt het luisteren van muziek belangrijker. Luisteren naar muziek zorgt ervoor dat je emoties kan uiten. Na en lange dag school kan het luisteren naar muziek ervoor zorgen dat je minder gestrest bent. Rustige muziek helpt bijvoorbeeld als je verdrietig bent, terwijl een vrolijk liedje ervoor kan zorgen dat je een oppepper krijgt.

Muziek maken en luisteren is dus goed voor je ontwikkeling, maar het is natuurlijk ook gewoon heel erg leuk!