Skaten voor goud!

In 2020 is het zover: Skateboarden wordt een olympische sport! En met wie kan je daar nou beter over praten dan met een professionele skater? Douwe Macare (25) was in 2015 nog Nederlands kampioen skateboarden. Met twaalf jaar skate-ervaring en flink wat blessures later behoort hij nu tot de Nederlandse top. We vroegen hem het hemd van het lijf!

 

Foto: Ruud van Bragt 

Wat betekent het voor de skatewereld dat het een olympische sport wordt?

‘Ik vind het supercool! Ik merk dat skaten als sport steeds serieuzer wordt genomen. Er komen ook steeds meer skateparken waardoor je beter kunt oefenen. Dat de skate-sport naar de Olympische Spelen gaat, is interessant voor skaters. Ze krijgen daardoor bijvoorbeeld sneller sponsoren. Al zijn er ook skaters die het maar niks vinden. Ze willen de skatecultuur beschermen en zien het meer als een levensstijl dan als topsport. Toch is het zo dat als je lang wilt blijven skaten je het echt als sport moet gaan zien. Je moet het onderhouden en ook gezond blijven!’

Wil je meedoen aan de Olympische Spelen?

‘Het is niet mijn hoofddoel, maar ik ben er stiekem wel mee bezig. Je moet je kwalificeren voor de Olympische Spelen en dan moet je van goede huizen komen. Ik train veel, maar ik vind het belangrijker om steeds beter te worden als skater. Maar als het op mijn pad komt zeg ik zeker geen nee!’

Heb je advies voor kinderen die mee willen doen aan de Olympische Spelen?

‘Heb lol! Dat is écht het allerbelangrijkste. Bij skaten werkt het niet zoals met voetbal, dat je iedere dinsdagavond twee uur lang traint en daardoor goed wordt. Het is iets wat

je in ieder verloren uurtje kunt doen. Het plezier moet voorop staan. Als je denkt goed genoeg te zijn kun je aan kleine wedstrijdjes gaan meedoen. Grote dromen hebben is goed! Maar je moet je wel beseffen dat je van skaten alleen niet kunt leven. Weinig mensen worden er rijk mee.’

Tot slot, je favoriete trick?

‘De kickflip natuurlijk! Je springt in de lucht en schuift 360 graden met je skateboard. En dan natuurlijk weer veilig landen…’

 

 

 

 

 

                                                                                                                         Douwe in actie! De kickflip @Ruud Gars