Nieuwe regels in het voetbal

In de WK-uitzending kon je zien dat de voetbalmeiden van Kampong de nieuwe voetbalregels uitprobeerden. Maar welke regels waren dit nu precies? In dit artikel een overzicht.

De Nederlandse ex-topvoetballer Marco van Basten werkt tegenwoordig voor de FIFA. Hier heeft hij de taak om vernieuwingen voor het voetbal te bedenken. Dit WK is de videoscheidsrechter al ingesteld om belangrijke beslissingen te controleren. Maar is niet de enige regel die er komt, als het aan Van Basten ligt. Zijn voorstellen moeten het voetbal spannender maken.

Onbeperkt wisselen

Momenteel mag je in een voetbalwedstrijd drie keer wisselen. Dit zijn de enige momenten voor een coach om zijn tactiek aan te passen of een geblesseerde speler te wisselen. Om het spel tot het laatste moment spannend te houden, moet een coach onbeperkt kunnen wisselen. Zo verandert de tactiek van de teams telkens en is het te hopen dat er meer goals vallen.

Indribbelen/Intrappen

Als de bal over de zijlijn is, moet je de bal in je handen pakken en vanuit je nek de bal gooien. Dit is vaak een trage manier van het spel hervatten: de tegenstander gaat voor de andere spelers staan waar je de bal naartoe gooit en iedereen probeert heen en weer te rennen tot er iemand gevonden is die vrij staat. Met de intrap of de indribbel kan je de bal in één keer weer doorspelen naar een teamgenoot, of gewoon zelf weer het veld indribbelen. Handig!

Self Pass

Bij een vrije trap gaat iedereen op een vooraf afgesproken plekje staan. Je moet namelijk de bal spelen naar een andere speler voordat het spel verder kan. Bij de self-pass kan je de bal een klein tikje geven met je voet, waardoor je direct door kan lopen en op een heel andere manier richting het goal kan. Deze regel wordt al langer toegepast in het hockey. Hieronder een filmpje waar je kan zien hoe dat gaat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=4Z3fjbqWfio

Shootout

Super spannend! Aan het eind van een wedstrijd staat de speler nu op elf meter van de keeper. 5 penalty’s om de wedstrijd alsnog te winnen. Maar Marco van Basten denkt dat dit spectaculairder kan. Met de shootout kan de speler vanaf een verre afstand dribbelen naar de keeper. Deze moet nu uitkomen en de speler kan de keeper omspelen. Spektakel gegarandeerd?

https://www.youtube.com/watch?v=PZhPBYj2Cqo

Allemaal regels om het voetbal spannender te maken dus. Welke regels vind jij goed? En welke wil je liever niet? Laat het ons weten in de comments!