Weg met cola!

Wist je dat een glas verse sinaasappelsap even ongezond is als een glas cola? Nee? Toch is het zo. Frisdrank en sapjes bevatten enorm veel suiker en dat is niet gezond voor je lichaam. Veel mensen willen daarom dat de overheid ongezonde drankjes extra duur maakt.

In frisdrank zit ontzettend veel suiker. Alleen al in één blikje cola zitten tien suikerklontjes! Hierdoor kun je te dik worden. De overheid maakt ongezonde producten, zoals sigaretten en alcohol extra duur. Dat doen ze via de belastingen. Suiker is dus ook heel ongezond en het verlagen van suiker in levensmiddelen is heel lastig.

De Nederlandse regering denkt nu na om extra belasting te heffen over drankjes met te veel suiker. Dat heet een ‘suikertaks.’ Hierdoor wordt frisdrank zoals bijvoorbeeld cola duurder. Hoe meer suiker er in een drankje zitten, hoe duurder het wordt. Veel doctoren en andere deskundigen willen dat zo’n ‘suikertaks’ er komt. Hiermee hoopt de overheid dat ziektes zoals obesitas of diabetes minder vaak voor komt.

In verschillende landen hebben ze al zo’n suikertaks, zoals in Mexico en in verschillende staten van Amerika. In Nederland hebben we dit (nog) niet. Volgens Australische onderzoekers kan een suikertaks ervoor zorgen dat we gezonder worden. Uit hun onderzoek blijkt dat het invoeren van een suikerbelasting de grootste vooruitgang is geweest op gebied van gezondheid. In totaal scheelt het dan ook ruim twee miljard euro aan zorgkosten. Omdat je minder suiker binnenkrijgt word je namelijk ook minder snel ziek.

Of de suikertaks in ons land ook komt, is nog niet zeker. Paul Blokhuis, onze staatssecretaris van Volksgezondheid, zegt dat hij de optie serieus overweegt. Toch kan het nog heel lang duren voordat zo’n suikertaks er überhaupt komt. Dat gaat namelijk niet heel makkelijk. Frisdrankfabrikanten zien een suikerbelasting bijvoorbeeld niet zitten. Zij willen liever zelf minder suiker toevoegen aan hun producten in plaats van een belasting. Daarnaast vinden zij het oneerlijk dat frisdrank als de boosdoener wordt gezien, aangezien er in heel veel andere voedingsmiddelen ook suiker zit.

Nu vraag je je misschien af waarom er überhaupt zoveel suiker in frisdrank zit. Frisdrankfabrikanten voegen zoveel suiker toe omdat juist door de suiker er meer flesjes frisdrank worden verkocht. Als je suiker eet voel je je namelijk gelukkiger omdat er endorfine (een ‘geluk stofje’) in je hersenen vrijkomt. Hierdoor wil je graag steeds opnieuw een flesje frisdrank drinken.

Wil je weten of jouw favoriete drinken veel suiker bevat? Doe dan onderstaande quiz!

De grote suikerklontjes quiz!