Wandelen met Avira door de Surinaamse cultuur

Avira is een meisje dat geboren is in Nederland, maar die een Surinaamse achtergrond heeft. Haar moeder is namelijk Hindoestaans en haar vader Nederlands. Tegenwoordig een mengelmoes van culturen.

Maar laten we beginnen bij het begin. Voordat er Nederlanders, Hindoestanen of wat dan ook waren in Suriname. Hiervoor was er namelijk de zogenaamde inheemse bevolking. De voor zover bekend eerste bewoners van Suriname. Deze mensen worden ook wel Indianen genoemd en bestonden uit allerlei kleine stammen.

In de 16e eeuw kwamen Europeanen naar Suriname. Met name de Britten en Nederlanders hadden het gemunt op Suriname en wouden daar graag plantages gaan bouwen, waar dan bijvoorbeeld koffie of suiker kon worden verbouwd. De Britten en Nederlanders hadden dan ook ruzie over wie nou eigenlijk Suriname moest krijgen. Uiteindelijk werd dit opgelost en kregen de Nederlanders Suriname door het ruilen voor Nieuw-Amsterdam, wat tegenwoordig New York is.

De mensen die moesten werken op de plantages waren Afrikaanse slaven. Deze slaven werden heel slecht behandeld en moesten hard werken op de plantages. Een aantal van deze slaven ontsnapte van het harde slavenbestaan en trokken het oerwoud in. Het was lastig om hier te overleven, dus veel slaven gingen vaak terug naar de plantages. De slaven die wel in het oerwoud bleven vormden samen nieuwe stammen en bouwden dorpjes. Tegenwoordig zijn er nog zes stammen over en zij leven nog steeds in het binnenland van Suriname. Ver van Paramaribo. Gezamenlijk worden zij de Marrons genoemd.

De slaven die achter bleven op de plantages werden later vrijgelaten of vrijgekocht. Zij bleven in Suriname en dan vooral rond Paramaribo. Zij werden Creolen genoemd en gingen zich later ook mengen met de Nederlandse en Europese bevolking van Suriname.

Na de afschaffing van de slavernij wouden heel veel van de slaven niet betaald op de plantages werken. Nederland moest daarom vanuit andere landen mensen regelen die wel op de plantages zouden willen werken. Dit deden ze door mensen uit Nederlands-Indië (tegenwoordig Indonesië), Brits-Indië (tegenwoordig India) en een klein deel uit China te halen. De mensen die uit India kwamen werden Hindoestanen genoemd. Dit sloeg op het feit dat ze uit Noord-India kwamen en dus niet op de religie, het hindoeïsme.

Avira is dus een afstammeling van deze Noord-Indische immigranten. Haar moeder, een Hindoestaan, trouwde met een Nederlander. Dit zorgde er weer voor dat culturen met elkaar gingen mengen. Zoals eerder is gebeurd. Tegenwoordig is Suriname een van de meest cultureel diverse landen. Met Javanen (afstammelingen van de Indonesische immigranten uit Java), Creolen, Marrons, Nederlanders, Chinezen, Inheemse bewoners en natuurlijk ook Hindoestanen.

In 1975 werd Suriname onafhankelijk verklaard en dit zorgde ervoor dat heel veel Surinamers emigreerden naar Nederland. Waar zij weer hun eigen families startten en wat er ook voor zorgde dat Avira hier is geboren. Avira en haar familie zijn dan ook een voorbeeld van wat Suriname is. Een mengelmoes van allerlei culturen, die samen met elkaar leven.