Test jouw kennis over Suriname

De volgende uitzendingen en teksten die van Noon gaan verschijnen, zullen zich deels afspelen aan de andere kant van de wereld, namelijk in Suriname! Leer meer over het land, de geschiedenis en nog veel meer. 

Al 351 jaar heeft Nederland een band met Suriname. Dat komt omdat Suriname in 1667 een kolonie werd van Nederland. Suriname was eerst van Engeland. En Nederland bezat in die tijd Nieuw-Amsterdam. De Nederlandse handelaren zagen veel mogelijkheden in Suriname omdat het land rijk was aan katoen, tabak en suiker.

Na lang wikken en wegen ruilden Nederland Nieuw-Amsterdam (nu de wereldstad New York) voor het Engelse Suriname. Nieuw-Amsterdam werd New-York, en Nederland bezat Suriname. Tot 25 november 1975 was Suriname een onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk.  Tot de dag van vandaag zie je naast de Nederlandse invloeden in het land (zoals de taal en straatnaambordjes) ook nog een sprankje Engels. De auto’s rijden namelijk aan de andere kant (links) van de weg.

Omdat de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis zo met elkaar verbonden is, nemen we je mee op reis naar Suriname in onze afleveringen! Zo kom je alles en meer te weten over dit land. In deze uitzending heb je al heel wat weetjes over Suriname geleerd. De aankomende weken leer je alles in de categorieën: familie, natuur & milieu, geld en geluk.

Maar eerst; check hier je kennis over Suriname!

NOON ontdekt Suriname voor jou!

Suriname en Nederland zijn verbonden met elkaar. We spreken de zelfde taal en kennen de geschiedenis (check die nog eens hier). Maar er zijn ook uitspraken, dieren of vruchten die je nog niet kent. In de aankomende uitzendingen kan je daar veel over leren. Test hier alvast je kennis over Suriname!