Ken je deze al? Bizarre verhalen over geld

Sommige verhalen zijn te gek om waar te zijn. Maar deze bijzondere verhalen over geld zijn echt waar! Niet te geloven!

Enorme hoeveelheden Zimbabwaanse dollars.

Stel dat je thuis een geldpers hebt. Dan kan je toch al het geld maken wat je wilt?! Dat is helaas niet zo. Geld wordt namelijk altijd minder waard als er veel meer van is.

Een stapel biljetten van 500.000 Zimbabwaanse dollar. Foto: AFP

Het dalen van de waarde van geld noem je inflatie. In het Afrikaanse land Zimbabwe was de inflatie tussen 1996 en 2015 wel heel groot! Het hoogtepunt hiervan was november 2008. Aan het eind van november was de Zimbabwaanse dollar wel 796 miljoen keer minder waard dan aan het begin van de maand. Bizar! Het was zelfs zo erg dat de regering biljetten drukte van 500.000 Zimbabwaanse dollar. Je had gewoon een kruiwagen vol geld nodig om een brood te kopen, want dat brood kostte wel 10.000.000.000 Zimbabwaanse dollar. Het geld was zo weinig waard, dat de Zimbabwanen een andere munt wilden. Momenteel betaalt bijna iedereen daar nu met de Amerikaanse dollar.

Gevangen in een dorp

De meest gehate baas van de Verenigde Staten is George Pullman. Pullman had een bedrijf dat auto’s maakte. Om zijn werknemers altijd in de buurt te houden, bouwde Pullman een dorp vlak bij de fabriek in de staat Illinois. In dit dorp was het goed leven. De omstandigheden waren namelijk beter dan de dorpen in de omgeving. Op een gegeven moment ging het mis. Door de economische crisis gingen de lonen van de werknemers omlaag. Maar wat gebeurde er? De huur van de huizen bleef even hoog.

Geld uit het dorp van Pullman. Foto: The Saleroom

De medewerkers konden hun huizen niet meer betalen en gingen op zoek naar een andere baan. George Pullman was hier niet blij mee en besloot zijn medewerkers te betalen met zijn eigen gemaakte geld. Dit geld kon je alleen uitgeven in het dorp van Pullman zelf. De werknemers zaten zo opgesloten in het dorp. Ze kregen namelijk uitbetaald in een munt die ze alleen maar daar uit konden geven!

Pullman werd zelfs na zijn dood zo gehaat dat zijn familie bang was dat de oude dorpsbewoners het graf van Pullman zouden plunderen. Daarom is hij begraven onder een laag leer, met daarop asfalt, gewapend beton, treinsporen en een enorme zuil.

Het zwaar beveiligde graf van George Pullman. Foto: Graveyards.com

 

Miljoenen aan het goede doel

Een verhaal wat kort geleden in het nieuws kwam, was het verhaal van multimiljonair Ali Banat. Banat was als twintiger al multimiljonair. In 2015, toen hij 29 jaar was, kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Dit bericht was een enorme schok voor Banat. Na dit nieuws besloot hij zijn leven volledig om te gooien.

Hij maakte een video: Gifted with Cancer. Daarin liet Banat zien hoe rijk hij wel niet was. Grote sportauto’s, veel sieraden en gouden bling-bling, dure sneakers en een enorm huis. Toch maakte al deze rijkdom Banat niet gelukkig. Door zijn ziekte zag hij in dat geld niet zo veel waard is als je niet lang te leven hebt. In de Koran, de Bijbel van de Islam, staat dat doneren aan de armen een van de belangrijkste goede daden in het leven is. Daarom besloot de moslim Banat zijn geld weg te geven. Hij investeerde miljoenen euro’s in moslimgemeenschappen in Afrikaanse landen als Ghana en Togo. Dankzij zijn geld zijn ontzettend veel levens gered. Begin juni dit jaar is Ali Banat overleden. Toch gaan zijn goede daden niet verloren! Verschillende organisaties zetten acties op om de gebieden die zijn geld kregen te blijven steunen.

Hieronder een link naar de video van Ali Banat (Engels).

https://www.youtube.com/watch?v=dzL6BLPAFBo