Waarom jij altijd aan je telefoon moet denken

*Ping*, *plop*, *ping*, *plop*, *ting* Als jou telefoon niet op stil staat maakt ie best vaak deze geluiden. Meldingen van allerlei apps die jou aandacht willen hebben. En daar slagen die apps vaak best goed in. Denk maar eens na hoeveel tijd jij op je telefoon besteed? Waarschijnlijk best veel.

Maar maak je geen zorgen, je bent niet slecht of zwak als je de verleidingen van je telefoon niet kan weerstaan. Dat kan ik ook niet. De apps op je telefoon zijn namelijk ontworpen om verslavend te zijn.

De rode bolletjes schuin boven een app met daarin een getal, die zijn zo ontworpen dat je ze wil wegspelen. Je wilt dat bolletje leeg en weg hebben. Pas dan voel je je voldaan. Dat zegt Justine Pardoen. Zij schreef een boek over de verslavende invloed van social media op kinderen.

Wel is het zo dat jij als tiener extra kwetsbaar bent voor dit soort dingen. Je bent gevoeliger voor verslaving dan je ouders en andere volwassenen. Hoewel zij ook vaak de behoefte hebben om die rode bolletjes weg te halen.

Dat je bij ieder piepje, plingetje, tingeltje en ander geluidje opeens wakkerder lijkt is niet gek. Zonder dat je het zelf weet ben je als mens altijd op de hoogte voor onverwachte geluiden. Dus als jij een soort energie voelt iedere keer dat er een berichtje binnenkomt is dat vanwege je instinct.

Vroeger kwamen die onverwachte geluiden van roofdieren waarvoor je op moest letten, nu komen ze van je telefoon.

Vaak geven social media je ook een fijn gevoel. Denk maar eens terug, vond je het niet fijn toen al je vrienden en vriendinnen je laatste Instagram post liketen. Al die hartjes activeren het beloningscentrum in je hersenen. En dat geeft een stofje vrij waardoor jij je fijn voelt.

En wie wil zich nou niet continu fijn voelen, dus zit je terwijl je huiswerk maakt toch continu te denken aan je telefoon. Omdat je weer dat fijne gevoel wil hebben. En dat maakt concentreren lastig.

Als gebruiker van social media zit je eigenlijk in een soort trein die continu hetzelfde rondje rijdt. Het begint met het plaatsen of sturen van een berichtje. Daar krijg je reacties op die als bolletjes op je telefoonscherm verschijnen. Je wil die bolletjes, die eigenlijk reacties zijn openen. De reacties geven jouw een fijn gevoel. Om dat fijne gevoel nog een keer te krijgen stuur je nog een berichtje of post je nog een keer iets op social media. En zo is de cirkel weer rond.

Denk jij nu: “Oh nee ik ben echt super erg verslaafd, wat moet ik doen?” Maak je dan vooral geen zorgen. En wat je moet doen is eigenlijk heel simpel. “bepaal wat je zelf wilt, wat is goed en wat is slecht”, zegt Justine Pardoen. Zelf nadenken dus, bepaal het voor jezelf.  Spreek lekker met je vrienden in het echt af, ga buitenspelen, voetballen, muziek maken. Leg die telefoon op zij. En vraag aan je ouders of ze het ook doen.

Als laatste kun je telefoontijd ook als beloning gebruiken, dus dat je met je ouders afspreekt dat je op je telefoon mag als je je huiswerk goed hebt gemaakt. Daarmee motiveer je jezelf om je huiswerk goed te maken. Doordat je je zelf beloont als je iets moeilijks hebt maak je die moeilijke opdracht makkelijker.