De invloed van Nederland op Suriname

In Suriname wordt veel Nederlands gepraat. Ook zijn er veel Nederlandse plaatsnamen, en heeft Suriname dezelfde wetten in het Wetboek van Strafrecht. Best gek eigenlijk, want het land ligt aan de andere kant van de wereld. Toch is er een goede reden voor. Nederland heeft in het verleden namelijk veel te maken gehad met Suriname. Na het lezen van dit artikel begrijp je vast waarom sommigen dingen Nederlands zijn in Suriname.

Het begon allemaal rond de jaren 1600. Rond deze tijd werd Suriname veroverd door Nederland. Sinds die tijd was Suriname de kolonie van Nederland. Een kolonie is een gebied waar een ander land de baas is. Suriname was in de macht van Nederland, dus Nederland was de baas in Suriname. Er werden katoen, tabak, koffie en suiker plantages aangelegd.

Gerelateerde afbeelding

Hier werkten de Afrikaanse slaven op de Surinaamse plantages. Het was een zwaar leven voor de slaven

Het werken op de plantages was erg zwaar. Eerst werden de indianen aangewezen om het zware werk op de plantages te doen. Daarna moesten afrikanen het werk doen. Zij werden behandeld als slaven. Na jaren kwam er een eind aan de slavernij. In 1863 werd het afgeschaft, maar pas vanaf 1873 waren de slaven ook echt vrij. Nu moesten anderen het werk op de plantages overnemen. Hiervoor werden er Hindoestanen uit India, Javanen uit Indonesië en Chinezen uit China gehaald. Zij werden de nieuwe arbeidskrachten.

Nederland bleef toch in beeld voor Suriname. Want na de Tweede Wereldoorlog werd het land onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse Antillen en Nederland zelf waren ook onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Nederlands-Indië was ook onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar daar werd na de tweede wereldoorlog een onafhankelijkheidsoorlog gevoerd. Ze voerden oorlog om weer eigen baas te kunnen zijn, zodat Nederland het land niet meer de baas was. Nederlands-Indië won deze oorlog, en ging verder als het land zoals we die nu kennen: Indonesië.

Suriname wilde ook onafhankelijk worden, maar dat duurde wat langer. In 1973 ging de Surinaamse regering met Nederland in onderhandeling. Ze praatten over de onafhankelijk van Suriname. Uiteindelijk werd ook Suriname sinds 25 november 1975 onafhankelijk. Maar jaren daarvoor, in 1954 waren alle Surinamers officieel Nederlandse staatburgers geworden. Net voordat Suriname onafhankelijk werd, vertrokken veel Surinamers naar Nederland, dit was dus mogelijk omdat ze nu nog Nederlandse staatburgers waren geworden.

Afbeeldingsresultaat voor onafhankelijkheids vlag suriname

De onafhankelijkheid van Suriname. Daar hoort natuurlijk een Surinaamse vlag bij.

De reden dat ze naar Nederland vertrokken, was omdat het leven hier veel beter was. Er waren veel meer kansen en mogelijkheden voor een goed leven. De mensen die naar Nederland waren vertrokken hadden geluk, want de jaren na de Surinaamse onafhankelijkheid waren er meerdere oorlogen in Suriname. Het land was zelfs een tijdje een dictatuur. Bij een dictatuur bestaat de regering uit één persoon. Deze persoon heeft alle macht. Die macht wordt vaak op een negatieve manier gebruikt. Gelukkig is het tegenwoordig weer beter in Suriname.

Nu begrijp je dus waarom zoveel dingen in Suriname nog steeds Nederlands zijn. Het zijn allemaal resten uit de tijd dat Nederland nog de baas was in Suriname.